Vraagt of iemand tut wil maken voor het maken van wachtwoorden

Kan iemand mij uitleggen hoe ik sterke wachtwoorden moet maken?

Of in dit draadje wat wil vertellen zonder het maken van een tut. Met genoeg info wil ik dan wel mijn best doen om zelf een tutorial te schrijven voor beginners.

Zie ook: Wachtwoorden

Korte versie van een tutorial:

  • Installeer een password manager (eentje die je op je eigen computer zet, niet in de ‘cloud’ of op een website), zoals http://keepass.info/download.html
    In deze password manager zet je straks al je andere wachtwoorden die vervolgens met een sterke encryptie opgeslagen worden. Om de password manager te kunnen openen/decrypten bedenk je 1 lang goed wachtwoord, bijvoorbeeld een zin met wat rare woorden er in. Leestekens/cijfers etc. zijn niet verplicht, als je passwordmanager wachtwoord lang genoeg is dan zorgt het niet voor heel veel extra security.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig je password database backupt. Als je deze namelijk kwijt raakt, dan kun je ineens niet meer bij al je accounts en moet je overal password-reset’s uitvoeren.
  • Genereer nieuwe sterke wachtwoorden voor al je accounts, websites, etc. en plaats ze in je password manager. Met sterke wachtwoorden bedoel ik dan bv 20 tekens bestaande uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens. Deze wachtwoorden ga je niet uit je hoofd leren maar die copy-paste je telkens uit je passord manager. Dit proces kan wel enkele weken of maanden duren, is mijn ervaring, omdat je best veel accounts hebt tegenwoordig :wink:
  • Vervang regelmatig het wachtwoord van je password manager.
  • Voor extra goede security, gebruik 2-factor authenticatie op je password manager. Bijvoorbeeld een Yubikey: http://keepass.info/help/kb/yubikey.html of met een token via je mobieltje. Stel dat je supergoeie en regelmatig vervangen passwordmanager password dan toch uitlekt, kan een aanvaller alsnog niet bij je accounts.
1 Like